Algemeen

Een Active Shooter is iemand die op een onverwacht ogenblik binnen een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk mensen doodt op een bepaalde plaats. Veelal wordt er gebruik gemaakt van vuurwapens en is het hen om het even wie ze doden. Daar het onverwacht, onaangekondigd en binnen een korte tijdspanne gebeurt, is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zowel mentaal als fysiek worden voorbereid op een Active Shooter zodat men weet hoe te handelen wanneer een dergelijke situatie ontstaat. Het duurt namelijk ondanks directe alarmering veelal toch wel een 10 tot 15 minuten voordat hulpdiensten zijn gearriveerd. Deze tussenliggende tijd is cruciaal om te overleven.

Een training is belangrijk om te weten hoe je het beste kunt reageren als iemand begint in het wilde weg om zich heen te schieten. Het heeft geen zin om met deze mensen te onderhandelen. Het is zaak om zo snel mogelijk jezelf in veiligheid te brengen. Het is belangrijk verwarring te voorkomen met een gijzeling of ontvoering. De aanpak en uitkomst is namelijk geheel anders. Het is vooral zaak helder te blijven denken en zo snel mogelijk de snelste en meest veilige vlucht weg te detecteren en te gebruiken. En als leidinggevende moet je je ervan bewust zijn dat jouw personeel of klanten jou kunnen gaan volgen.

U kunt het onderdeel Active Shooter ook inbedden in uw Risk Management Plan en Emergency Action Plan. Maxxecure adviseert graag over hoe u de medewerkers in uw bedrijf goed voorbereid op een eventuele Active Shooter, zodat u de risico’s die hiermee gepaard gaan, zoveel mogelijk kunt beperken.

Wil je leren omgaan met active shooter(s)? Neem gerust contact op.